Maurten, ako funguje a ako ho používat pri tréninku.

Unikátna švédska hydrogelová technológia, ktorá umožňuje športovcovi vstrebať maximálnu tolerovanú dávku sacharidov.

 

Čo je Maurten?

Jedná se o unikátnu švédsku technológiu, ktorá umožňuje telu športovca vstrebat maximálnu dávku sacharidov. Jeho hlavnou výhodou je to, že nezaťažuje žalúdok, vätšina sacharidov sa vstrebá v čreve a tím sa významne redukuje riziko podráždenia žalúdku a vzniku následných problémov. 

Kompletnú ponuku produktov Maurten nájdete tu: 

E-shop MAURTEN

 

Ako Maurten funguje a ako ho používať pri tréningu

Maurten ti pomôže zvýšit množstvo sacharidov, které môžeš zkonzumovať pri tréningu alebo preteku, aby sa udržala vyššia úroveň glykogénu vo svaloch. Ak sa pýtaš, čo si dáva Eliud Kopchoge, Mo Farah alebo kamzík Killian Jornett  aby si udržal tak skvelý výkon, odpoveď je ľahká: produkty MAURTEN.

Ale vieš ich používať správne? 

Technicky ti Maurten pomôže zvýšiť množstvo sacharidov, které môžeš skonzumovať pri tréningu alebo preteku, aby si udržal vyššiu úroveň glykogénu vo svaloch. 

Pomôže mi byť rýchlejší? 

Pokiaľ hladáme analógiu medzi naším telom a hybridným strojom s dvojitým zásobníkom paliva, môžeme to povedať taktiež takto:

- ako prvý zásobník sú naše svaly plné glykogénu, ktoré sú ako kvalitné palivo pre rýchly beh, ale taktiež sa rýchlo vyčerpajú.

- druhý zásobník paliva je tuk. Je to palivo omnoho nižšej kvality , nebudeš tak rýchly, ale vydržíš omnoho dlkšie. 

Keď začneš trénning alebo závod tak pobežíš rýchlo, spaľuješ svoju zásobu glykogénu. Bude to tak pokračovať, dpokiaľ sa glykogén nevyčerpá a nezmení sa prísun energie na zásobník tuku s pomalým spalováním. 

Tajomstvo výrobku Maurten je, že môže dodať dostatok sacharidov za hodinu, aby se tvoja zásoba glykogénu mohla znovu doplnit, zatiaľ čo ty trénuješ, bez toho aby žalúdok dostal šok a začali žalúdočné problémy. Pokiaľ pri záťaži sacharidy nedopĺňaš, máš len zásobu glykogénu s ktorou si začal tréning. Keď je zásoba glykogénu pravidelne dopĺňaná tak máš po dlkšiu dobu výborný zdroj energie na rýchly beh - pretek, čo ti dovolí trénovať alebo pretekať tak ako by si ani neveril že je to možné. "Ako napríklad zabehnúť maratón pod dve hodiny" :)

Ostatné produkty mi nemôžu poskytnúť sacharidy? 

Ano, ale tvoj žalúdok môže stráviť len určité množstvo sacharidov za hodinu. A pokiaľ príjmeš viac ako dokáže tvoj žalúdok stráviť, bude sa búriť a budeš mať žalúdočné problémy. (stiahnutý žalúdok = obmedzený príjem energie = žiadna energia) 

Maurten vyriešil tento problém tak, že sacharidy netrávy v žalúdku, ale priamo v tenkom čreve. Znamená to, že môžete spotrebovať omnoho väčšie množstvo sacharidov v tenkom čreve ako v žalúdku čím sa schopnosť príjmu sacharidov zvýšila a zároveň sa vyhnete problémami so žalúdkom.

Maurten dokázal prostreníctvom technológie hydrogel (vyrobený z prírodného extraktu z rias), že mení sacharidy na gel, ktorý rýchlo prejde žalúdkom do tenkého čreva atam sa vstrebáva

Jednoducho povedané Maurten zdvojnásobuje množstvo sacharidov za hodinu, které väčšina športovcov môže spotrebovať.

 

Existuje 5 produktov Maurten 

Tri nápoje a dva gely. Každý z nich má iný cieľ a je určený k tomu, aby sa používali spoločne ako komplexný systém pre dodávku energie.

 

Maurten Drink Mix 160:  mnohý športovci ho používají pri tréningu, pri menšej potrebe doplnenia sacharidov alebo keď je teplo a potrebujú zvýšiť množstvo hydratácie za hodinu, môžu sa ho totiž vypiť až 2 dávky za hodinu, každá dávka má 40g sacharidov. Mieša sa do 500ml čistej vody, tým pádom doplníte komplexné množstvo požadovanej tekutiny zároveň so sacharidmi.

Maurten Drink Mix 320:  je to nápoj, ktorý používa väčšina ironman-triatlonistov, cíieľ je vypiť jednu dávku za hodinu, tým doplniť 80 g sacharidov a 320 kalórií. Mieša sa do 500ml čistej vody, zároveň teda okrem sacharidov doplníte aj stratené množstvo tekutín.

Maurten Drink Mix 320 CAF 100: je rovnaký ako  Maurten Drink Mix 320, ale je v nom naviac 100 mg kofeinu. S týmto produktom sa Maurten stává systémem komplexnej energie. 

Maurten Gel 100: obsahuje 25g sacharidov, používa se pre stratégiu  105g sacharidov za hodinu (80 g z nápoje Drink Mix320  a 25 g z gelu GEL100).  Alebo pokiaľ v priebehu závodu nemáš možnosť mať pripravený svoj Drink Mix, môžeš si dať 3 gely za hodinu a získať tak 75g sacharidov za hodinu. 

Maurten Gel 100 CAF 100: je rovnaký ako  Maurten Gel 100, ale je v nom naviac 100 mg kofeinu. S týmto produktom sa Maurten stává systémem komplexnej energie. 

 

 

Informácie, které musíš vedieť o výrobkoch Maurten 

 

  • Gel 100 CAF 100 od Maurten  obsahuje veľa kofeinu,  je to však množstvo, které je potrebné pre získanie kompletných benefitov kofeínu pri športovom výkone. To znamená že sa doporučujú maximálne 4 gely CAF za jeden tréning. Pre dlkšie tréningy použi gel CAF na začiatku a obyčajné gely na konci. Druhou variantou je že budeš striedať kofeínový gel s klasickým. 
  • Maurten Gel 100 je rovnaký ako Maurten Drink. Gel je ve forme hydrogelu a jeho štruktúra sa skôr podobá želatine než sladkému sirupu ako konkurenčné gely. Nápoj Maurten zmiešaný vo vode je ako tekutina, keď sa dostane do žalúdku ktorý má nižšiu úroveň pH, oddelia sa sacharidy od tekutiny. Tekutina ťa hydratuje a sacharidy vytvoria potrebné palivo. 
  • Maurten je bez chuti.  Maurten do svojich výrobkov nepridáva nnič, čo nemá vplyv na zvýšenie výkonu, žiadne konzervanty ani umelé dochucovadlá. To znamená ľahko sladkú chuť, Väčšina športovcov miluje jeho neutrálnu chuť a pocit , že sa ľahko konzumuje. 
  • Maurten obsahuje výhradne prírodné prísady.  Maurten drink obsahuje maltodextrin, fruktózu, pektin, alginát sodný a chlorid sodný (soľ). Maurten gel obsahuje vodu, glukózu, fruktózu, uhličitan vápenatý, kyselinu glukonovou a alginát sodný. 
  • Keď pripravuješ Maurten, je potrebné dodržať niektoré pravidlá. Maurten sa líši od ostatných nápojov, ktoré môžeš zmiešať tak aby boli koncentrovanejšie alebo sladšiee. Maurten je nutné zmiešať presne s 500 ml vody. Ani viac ani menej, inak sa hydrogel správne nevytvorý. Toto môže byť pre niektorých športovcov složité, pretože väčšina športových fliaš má objem 600ml.  Pokiaľ meriaš odoka tak je lepšie dať menej vody (ca 50ml) ako viac. Ideálne je samozrejme použiť fľašu s objemom 500ml a najideálnejšie použiť originál Maurten fľašu, ktorá priamo na grafike ukazuje ako správne Drink nariediť. Dalšia veľmi dôležitá vec je aby sa Drink pripravil s čistou vodou (menej ako 40mg vápniku na 1l) nepoužívajte minerálne vody, ale len čistú vodu! 

 

Kľúčový produkt GEL 100 CAF 100 -  ako používať tento gel s kombináciou s ostatnými produktami.

Nájsť svoju ideálnu a nutričnú stratégiu pre pretek a tréning je kľúčový a zásadný. Je to skutočne veľká alchýmia. Každý človek je iný a rovnako tak každé telo dokáže prijať iné množstvo sacharidov (vyššie tepy= vyššia spotreba). Každý jsme iný a tak aj miera vstrebávania a metabolizácie kofeínu z gelu CAF 100 je u každého športovca mení. Sú tu teda dva kľúčové faktory, ktoré je potreba brať do úvahy: telesná váha a či som zvyknutý na kofeín. Vedci odporúčajú 3 mg kofeínu na 1kg telesnej hmotnosti na podporu pri výkone. Ale opäť je to individuálne. Na základe testov Maurten a vedeckej literatúry vzniklo niekoľko základných pravidiel ako používať GEL 100 CAF 100 . 

 

Tréningy/preteky kratšie ako 1 hodina 

Táto stratégia obsahuje  1-2 gely  GEL 100 CAF 100.

Pred: môže sa dosiahnuť požadovanej úrovne kofeínu pri konzumácii zhruba 200 mg pred aktivitou. Toto môžete docieliť vypitím šálky kávy pár hodín pred štartom aktivity a jeden GEL 100 CAF 100 v priebehu rozcvičky. Tejto úrovne kofeínu môžete taktiež docieliť konzumáciou dvoch GEL 100 CAF 100 pred záťažou ale celkové množstvo spoločne prijatých sacharidov je trochu prehnané pre tak krátku aktivitu.

Tréninky/preteky kratšie ako 2 hodiny

Tato stratégia obsahuje  2 - 3 gely GEL 100 CAF 100.

Pred: snaž sa zkonzumovať 200 mg kofeinu pred aktivitou. To znamená 2 gely GEL 100 CAF 100. Pre aktivitu, ktorá trvá zhruba 2 hodiny, sú dva gely GEL 100 CAF 100 vhodné pre zvýšenie hladiny kofeinu a zároveň doplnenie hladiny sacharidov. Každý gel GEL 100 CAF 100 má 25 g sacharidov. 

V priebehu:  Zhruba 30 minut po aktivite dopln ďaľší GEL 100 CAF 100, aby si udržal rovnakú úroveň kofeinu. Nezabudni na množstvo sacharidov. Snaž sa konzumovat 30-60 g sacharidov za hodinu. Z troch gelov teda získaš 75g sacharidov. Pokiaľ sa záťaž bude blížiť k 2 hodinám, je možné použiť po daľších 30 minutách gel GEL 100

 

Tréningy/preteky dlkšie akko 2 hodiny 

Táto stratégia vyžaduje minimálne 3 gely GEL 100 CAF 100.

Pred:  dej si dva gely GEL 100 CAF 100 pred aktivitou. Na začiatku už teda budeš mať v sebe 200 mg kofeinu a 50 g sacharidov.

V priebehu: zhruba 30 minut po začiatku aktivity si daj daľší gel 100 Caf 100, aby s si udržal stabilnú hladinu kofeínu. Nezabudni si dať 1 GEL 100 CAF 100 každé dve hodiny, aby si udržiaval hladinu kofeinu. Nezabudni doplňovat sacharidy, či už pomocou GEL 100 alebo nápoj Drink Mix 160 alebo Drink Mix 320.  Podla svojej vlastnej tolerancie užívaj 50-90 g sacharidov každú hodinu. 

Pametaj, tieto pravidlá sú zjednodušené a platia veľmi všeobecne. Kofeín nieje pre všetkých. A vždy si pamätaj, že nemá zmysel zvyšovať konzumáciu kofeínu. Nikdy si tým nemôžeš nahradiť tréning a prehnaná konzumácia kofeínu ti nepomôže.

 

Dalšia stratégia pre použitie výrobkov Maurten môže byť:

 

Pri záťaži nad 2 hodiny - napríklad dlhý trenink nebo pretek:

2 hodiny pred začiatkom 1x Drink MIX 160, následne podla potreby striedať Gel100 a Gel100 CAF100 každých 30 minút. Docieli sa tým pravidelného príjmu 50g sacharidov v priebehu hodiny. Veľmi vhodné je zároveň doplňovať stratené tekutiny vrátane minerálov. Ideálne pomocou jontáku HEADstart - nájdete u nás v ponuke. V'daka tejhto kombinácii viete presne koľko sacharidov za hodinu príjmate a zároveň do'plnate tekutiny podľa aktuálnej potreby.

Pokiaľ máte možnosť v priebehu záťaže použiť vlastné pripravené tekutiny. Použite varianty z Drink MIX. záleží teda na aktuálnej potrebe sacharidov na hodinu podľa toho volte jeden, alebo druhý drink.

 

Triatlon Ironman alebo pol Ironman:

Všeobecne sa treba zamerať na príjem 80 - 100 g sacharidov za hodinu. Upozorňujem, že tieto odporúčania sú všeobecnými pokynmi a je možné, že ich bude treba individuálne prispôsobiť.
Počas rána: 1 x nápoj Mix 160 alebo pol nápoja Mix 320
Pred plávaním (5 - 20 minút): 1 x gél CAF 100
Bicykel: 1 x nápojový mix 320 za hodinu (možno aj GEL navyše na dosiahnutie 100 g / h)
alebo 2 x nápoj Mix 160 za hodinu - v prípade vysokej teploty na lepšiu hydratáciu (možno aj GEL na dosiahnutie 100 g / h)
alebo 1x Drink Mix 160 + 2x GEL za hodinu
Beh: 1 x gél každých 6 km (striedať Gel 100 a Gel 100 Caf 100)

 

Šprint triatlon:
Počas rána: 1 x nápoj Mix 160
Pred plávaním (5 - 20 minút): 1 x gél 100 alebo CAF 100
Bicykel: 1 x gél 100, alebo CAF 100, alebo Mix 160 pri vysokej teplote
Beh: 1 x gél 100 

 

Olympíjsky triatlon:
Počas rána: 1 x nápoj Mix 160
Pred plávaním (5 - 20 minút): 1 x gél 100 alebo CAF 100
Bicykel: 1 x Mix 320 + 1x gél 100 
Beh: 1 x gél 100 

 

Ultra beh:

Energetický plán pre ultra beh musí často kompromitovať medzi vedeckým maximálnym príjmom a praktickou aplikáciou.
Maurten odporúča nasledovnú stratégiu a sú založené na vedecky overených odporúčaniachna základe príjmu sacharidov. Personalizované stratégie by sa mali ale pred pretekmi vždy vyskúšať.
Bežecké preteky na 50 km Utra; 60 - 90 gramov sacharidov za hodinu.
50 - 100 míľ ultra bežecké preteky; 30 - 60 gramov sacharidov za hodinu.
Je dôležité zvážiť prekročenie 80 - 90 gramov sacharidov za hodinu, aby ste minimalizovali riziko gastrointestinálnych ťažkostí.
Špeciálne pre 12-24 hodinové preteky veríme, že vaše črevá potrebujú nejaké tuhé jedlá, ktoré majú iné nutričné ​​hodnoty. Vyhýbajte sa vysokému množstvu tukov a vlákniny, konzumujte malé až stredné množstvo bielkovín, pretože ich trávenie zvyčajne trvá dlhšie.
Ak máte citlivý žalúdok, našou najlepšou radou je mať plán a precvičiť si všetky aspekty svojho plánu na tréningu pred jeho implementáciou v pretekoch.

Rôzne kombinácie pre preteky ma kontaktujte a isto spolu nájdeme riešenie vhodné pre každého.

Info@cykloagent.sk