Stratégia výživy na dlhom triatlone - Slovakman, Patrik Holeša

Stratégia výživy na dlhom triatlone Slovakman 

 

Pri slove Slovakman sa bavíme o záťaži od osem hodín až po limit pretekov, ktorý je šestnásť hodín. Kombinujete 3,8 km plávania v otvorenej vode, 180 km na bicykli a potom ešte bežíte 42,2 km. Mne sa to celé podarilo zvládnúť za 8:44:04 a stratéhgia výživy bola jedna z dôležitých prvkvov prípravy. 

 

Skôr aka sa vrhneme na race day chcem povedať, že všetko si treba vyskúšať v tréningoch, ale aj v kontrolnýh pretekoch. Tu dodám, že skúšať rôzne gély a nápoje v nizkej intenzite je veľký rozdiel oproti intenzite, akú zažiejete na pretekoch. Doležité je vopred trénovať a pripravovať na to tráviaci trakt. To, čo mne aktuálne vďaka firme Maurten funguje, môže tebe spôsobovať kŕče v žálúdku alebo nepríjemné pocity. 

 

RACE DAY 

Raňajky 

Večer pred pretekmi vypijem DRINK MIX 320. Je to skvelé ako druhá večera a každý gram sacharidu sa pred ťažkým dňom počíta. Raňajky sú už ľahšie. Vyťahujem toastovač a robím dva toasty. Nič nešpekulujem, len šunka,syr a kečup. Cca 90 min pred štartom si vychutnám po prebdelej noci dvojité espresso. 

 

Hodina do štartu. Začínam každých desať minút popíjať Drink Mix 320 CAF, ku ktorému tridsať minút pred štartom pridám jeden gél GEL 100 CAF. Toto celé mám odskušané z tréningu, že to úplne stačí na tempové devedesiat minútové plávanie. Kým sadnem na bicykel, mal by som byť plný síl. 

 

Na plávaní popíjam iba špinavú vodu z Váhu a ďalšiu energiu budem príjmať až na bicykli. :)

 

Bicykel by som rozdelil na dve polovice. 

Pripravené som mal tri sojóve suky, tri fľašky 500ml Drink mix 320, dve fľašky 500ml Drink Mix 320 CAF na udržanie koncentrácie. Celé som to doplnenil šiestimi kusmi GEL 100 CAF. Toto je výhoda pretekov ako Slovakman, že každých tridsať kilometrov Vám váš support môže podať novú fľašku s namiešaným hydrogélom. 

 

Aka som spomínal už vyššie, na tréningoch som trénoval príjem 80 až 100 gramov sacharidov každú hodinu. To bol  môj cieľ aj na Slovakman. Prvé dve hodiny som sa snažil vyhýbať gélom. Preto som každých 30 minút zjedol polovicu sojového suku a každú hodinu vypil jednu fľašku  500ml Drink Mix 320. Každá druhá hodina bol drink obohatený o kofeín. Aby som to zvládol, tak na hodinkách bsom mal  nastavené upozornenie a povinne som každých 10 minút príjmal 3 glgy nápoja Maurten. Vďaka tomu som sa výhybal veľkým sacharidovým vlnám a udržoval glykogén vo svaloch stále v rovnováhe. 

Po troch hodínach v pretekoch a dvoch na bicykli som prechádzal už len čisto na tekutú stravu a pripravoval telo na beh. Cieľom bolo stále príjmať 500ml Drink Mix 320 každých desať minút a kombinovať to vždy  s GEL 100 CAF, ktorý bol na pláne každých tridsať minút až do depa. 

Celkovo som na bicykli prijal 6 gélov GEL 100 CAF, 2 litre Drink Mix 320 a 1 liter Drink Mix 320 CAF. Na beh som vybiehal s pocitmi ako na tréningoch, plný síl a bez tráviacich ťažkostí. 

 

Na bežeckej trati som sa snažil vypiť prvých dvanásť kilometrov ešte jeden Drink Mix 320 CAF. Beh som mal rozdelený nasledovne. Na občerstovacej stanici na 3,9,15,21 km príjať gél GEL100 CAF, ktorý poriadne zapijem čistou vodou. Po každom 6 km okruhu som sa snažil ešte vypiť aspoň deci  Drink Mix 320 CAF. Takto som išiel až do dvadsiateho piateho kilometra. Potom som už gély nahradil melónom a nápojom Redbull v kombinácií s vodou. 

 

Osobne som počas celého preteku nemal žiadne náznaky zažívacích problémov a vďaka tomu, že Drink Mix 320 je riedený vodou má aj skvele hydratoval. Možno z osobnej skúsenosti by som odporúčal GEL 100 CAF zapijať iba čistou vodou. 

Maurten som už odporučil pár zverencom a kamarátom, ktorí to aktuálne tiež testujú. Sami sú prijemne prekvapení. Vyššia cena pre mna osobne stála za vyskúšanie , nakoľko som už dlho bojoval s tráviacmi problémami počas intenzivnejších pretekov.